Loading

Verantwoord Ondernemen als ontwerpen

Het is een hit… verantwoord, sociaal en duurzaam ondernemen. Maar wat zit er achter? Is het gewoon een nieuwe strategie om geld te verdienen? is dat dan erg?..
Elke ondernemer denk waarschijnlijk anders. Ik, persoonlijk, zie het als een win-win situatie. Ik wil graag mijn brood verdienen en tegelijk iets goed doen. Of tenminste niks doen waar ik weet dat slecht is voor mens of milieu.
De vraag is, wat is goed en wat is slecht. Ik baseer mij op mijn eigen normen en waarden. En ook natuurlijk op mijn rol als moeder, dochter, partner, etc..

Een van onderwerpen dat mij persoonlijk het meest bezig houden is gezonde voeding.
Ik vraag mij af waarom mogen verpakkingen van ongezonde fabriek voedsel zo aantrekkelijk worden gemaakt (bekende televisie figuurtjes voor kinderen, lieve oma’s die koekjes bakken in een gezellige keuken, etc.). Uitgaande van de regeling tav pakken sigaretten die moeten verplicht zo’n etiket met de vermelding dat roken dodelijk is terwijl dat denk ik voor iedereen bekend is. Wie weet ano 2016 niet dat roken slecht is??? Maar er zijn wel veel mensen dat kopen iets dat ze denken dat gezond is (sta mooie plaatje van fruit en bomen en tekst waar staat dat er geen cholesterol in zit zoals in lolly’s bijvoorbeeld maar in lolly’s zit er nooit cholesterol wel een berg suiker!). Waarom worden fabrieken van ongezonde voeding niet extra belast? Zo zouden wij misschien alle kosten van al die kinderen dat waarschijnlijk al op jonge leeftijd suikerziekte zullen krijgen. Of wat nog beter zou zijn, pak het nu aan en maak richtlijnen voor de etiketten van deze schadelijk producten. Als op de etiket een realistisch foto zou staan met waar deze voedsel echt gemaakt wordt (een fabriek, met alleen grote machines waar goedkopere soorten meel en suiker worden gemengd) zouden mensen hun niet zo gauw naar huis mee nemen.

Ik, als grafisch vormgever zou graag willen werken en mee denken om gezonde keuzes aantrekkelijker te maken. Je zie het nu in de marketing van AH met hun RochFrogs al vraag ik mij af wat er nog gaat komen.. hoe gezond ze het weten te houden. Want laten wij eerlijk zijn.. het gezondste voeding maak je zelf thuis met een beetje fantasie en creativiteit kan je met groente en fruit de heerlijkste en leukste creaties maken.

 

@mstudiogg

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *